O školi

 

Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu

Kandlerova 48, 052/218-787, 218-778, 522-380 fax: 218-796

Ruže Petrović 17, 052/386-683

 

  • broj razrednih odjela: 27
  • broj zaposlenih: 84
  • Orhideja Petković, ravnateljica
  • nastavnika: 67
  • stručne suradnice: 3
  • administrativno-tehničkog osoblja: 14

 

 

OBRAZOVNA PODRUČJA:

 

Turizam i ugostiteljstvo: hotelijersko-turistički tehničar, turističko-hotelijerski komercijalist, konobar, kuhar i slastičar.

Ekonomija, trgovina i poslovna administracija: komercijalist i prodavač.

 

 

UVJETI RADA:

 

Škola za turizam,ugostiteljstvo i trgovinu osnovana je 1953. godine,  radi na dvije udaljene lokacije u gradu i u dvije zgrade.

Ukupna površina: “Stoja” 696,90 m 2 i “Lipa” 1.760,52 m2.

Nastavni proces odvija na tri mjesta u gradu, (Kandlerova 48, Ruže Petrović 17 i Ruže Petrović 17a), i to u:

  • 16 učionica
  • 4 praktikuma
  • 1 knjižnica
  • školskoj sportskoj dvorani

Ostali prostori:

  • 2 zbornice
  • 9 ureda
  • 2 prostora za arhivu
  • 4 pomoćna prostora
  • 1 igralište

 

 

ORGANIZACIJA NASTAVE

 

Nastavni proces odvija se u petodnevnom radnom tjednu, osim za praktičnu nastavu. Nastavu ujutro polazi 19 razrednih odjela, dok su 8 razrednih odjela popodne.

 

Tri razredna odjela  imaju redovnu nastavu u školskoj zgradi na Stoji, Ruže Petrović 17, a ostali u Kandlerovoj ulici 48.

 

U kabinetima je nastava organizirana po skupinama. Jedna je skupina na praktičnoj nastavi u ugostiteljskim objektima, dok druga ima kuharstvo, slastičarstvo ili ugostiteljsko posluživanje. Nastava se odvija u dvije smjene.

 

Prodavači u prvom razredu imaju jedan dan tjedno praktičnu nastavu u trajanju od četiri sata, drugi razredi imaju jedan dan u trajanju od 7 sati dok  treći razredi imaju dva dana u tjednu u ukupnom trajanju od 14 sati.  

Hotelijersko-turistički tehničari praktičnu nastavu izvode prema posebnom rasporedu u dogovoru sa voditeljima praktične nastave, a na nastavi su 5 dana u tjednu. Turističko-hotelijerski komercijalisti imaju jedan dan praktičnu nastavu u kabinetu kuharstva/slastičarstva i posluživanja na Stoji, a praktičnu nastavu u ugostiteljskom objektu imaju po dogovoru s voditeljima praktične nastave. Kuhari, slastičari  i konobari  na teoretskoj su nastavi tri  dana u tjednu. Ostale dane su na praktičnoj nastavi u objektima.

 

 

Raspored sati izrađuje satničarka Renata Pikot, prof. inf.

Tijekom školske godine raspored će biti prilagođavan stvarnoj situaciji. Poteškoća nastaju zbog dislociranosti izvođenja nastavnog procesa i zbog više programa. Prilikom izrade rasporeda sati vodi se računa o svim pedagoškim elementima za uspješno izvođenje nastavnog procesa. Poštuje se prednost težih predmeta.